top of page
Пошук
  • Фото автораStas Bars

Податкові мандри Туреччиною




ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ

Турецькі компанії зобов'язані готувати фінансову звітність щорічно і представляти її на щорічних зборах акціонерів. Звітність потрібно складати відповідно до вимог турецького Торгового кодексу і бухгалтерським стандартам Туреччини. Подавати звітність до Реєстру не потрібно.

ПОДАТКОВА ЗВІТНІСТЬ

Корпоративний податок (Kurumlar vergisi) - податок, який сплачується з прибутку комерційної організації; Може стягуватися як на національному, так і на регіональному рівні, становить 20% з прибутку фірми. Подається 1 раз в рік, до вечора 25 квітня має бути заявлений в податкову інспекцію. До кінця квітня має бути оплачений (може бути оплачений в розстрочку, в 3 платежу - в квітні, в липні і в жовтні).

Прибутковий податок (Gelir vergisi stopajı muhtasar)- утримується і оплачується з заробітної плати найманих працівників (прибутковий податок + гербовий збір) прибутковий податок становить 15% при щорічному доході до 10 000 лір від 10001-25000 - 20%, 25001-58000 - 27%, 58001 і вище - 35%.Подається 1 раз на місяць. До вечора 23 числа кожного місяця повинен бути заявлений в податкову.Повинен бути оплачений до вечора 26 числа кожного місяця

Авансовий податок на прибуток (Geçici vergi) - становить 20% від чистого прибутку фірми за звітний період, оплачується авансом 4 рази на рік, після закінчення звітного періоду проплачені авансові податки сумуються, якщо сума податку перевищує суму 20% -ного податку на прибуток, різниця виплачується платнику податків назад. Подається раз в 3 місяці. Повинен бути заявлений: за 1-й квартал - до 14 травня, за 2-й квартал -до 14-го серпня, за 3-й квартал - до 14 листопада, за 4-й квартал - до 14 лютого.Повинен бути оплачений: 1-й квартал - до 17 травня, за 2-й квартал - до 17-го серпня, за 3-й квартал - до 17 листопада, за 4-й квартал - до 17 лютого.

ПДВ (KDV) - 1%, 8%, 18% - в залежності від виду товарів і послуг. Подається щомісяця. До вечора 23 числа кожного місяця повинен бути заявлений в податкову. Повинен бути оплачений до вечора 26 числа кожного місяця

Гербовий збір (Damga vergisi) - Збір, який стягується державою, з усіх офіційних документів, є предметом доходу - ставка становить 22,86 турецькі ліри. Гербовийзбір застосовується до широкого спектру документів, включаючи контракти, угоди, боргові розписки, акредитиви, гарантійні листи, фінансові заяви, анкети і т.п. Гербовий збір стягується в відсотках від ціни документа і варіюється від 0,15% до 0,75%. В тому випадку, якщо документ не має вираженої монетарної ціни, гербовий збір буде обчислюватися за єдиною встановленою ставкою. Подається щомісяця. До вечора 23 числа кожного місяця повинен бути заявлений в податкову. Повинен бути оплачений до вечора 26 числа кожного місяця.

Податок на автотранспортні засоби (Motorlu taşıt vergisi) - Розмір податку змінюється від марки автомобіля, обсягу циліндра, віку авто і т.д. Подається раз в рік.Оплачується в розстрочку, в 2 платежу - 1-й платіж - з 03 січня по 31 січня, 2-й платіж - з 1 липня по 29 липня.

Податок по банківським і страховим операціях (Banka ve sigorta muameleleri vergis) – Розмір податку змінюється в залежності від кількості операцій і сум, наявн их на банківському ріахунку і тд. Подається раз в рік. Знімається один раз на рік з рахунку клієнта обслуговуючим банком, зазвичай в початку року, попередньо. Оплачується особами, у яких є банківські рахунки.

Членський внесок в Торгово-Промислові Палати (Sanayi - Ticaret Odaları aidatı) - Розмір внеску встановлюється індивідуально, оплачується в ТПП.Оплачується в розстрочку, в 2 платежу - в червні і в жовтні, раз в рік. За прострочення платежу в період між датою, коли податок повинен бути сплачений, і датою оцінки, стягується пенні (в розмірі 1.4%). За несвоєчасну подачу податкової декларації, порушення у веденні фінансової звітності, недотримання бухгалтерських принципів і відсутність нотаріального посвідчення на запропонованих книгах компанії стягуються штрафи.

Чекаємо Ваших повідомлень в direct Або телефонуйте за номером +38(097)932-42-43

5 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page