top of page
Пошук
  • Фото автораStas Bars

"Тиха украинская ночь, но сало надо перепрятать."

Податківці та Мінфін виходять на пошуки схованого сала, тобто прибутку . Згідно плану BEPS "Поняття «розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування» (Base erosion and Profit Shifting – BEPS) вводиться Дія 3: розкриття фізичними особами-резидентами України своєї участі в іноземних компаніях, які вони контролюють (КІК), і правила оподаткування таких компаній. З 1 січня 2021 вводиться спеціальна КІК- звітність і оподаткування резидентів України (фізичної особи або юридичної особи), які прямо або побічно володіють хоч би на 25% або фактично контролюють контрольовану іноземну компанію - іноземна юридична особа або іноземна освіта без статусу юридичної особи.

Звітувати по КІК знадобиться у більшості випадків, а ось платити додатковий податок треба буде тільки з нерозподіленого прибутку КІК і за наявності багатьох критеріїв, яким треба детально розібратися. Платниками податку на прибуток КІК стає контролююча особа, якою вважатиметься будь-яка фізична або юридична особа - резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками або контролерами КІК.

Зокрема:

а) володіють долею в іноземній юридичним особі (ІЮО) в розмірі> 50%, або

б) володіє долею в КІК в розмірі > 10%, за умови, що декілька фізичних і / або юридичних осіб-резидентів України володіють долями в КІК, розмір яких в сукупності складає 50 і більше% (обмовка "Футбольної збірної"), або

в) здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою. Іноземною юридичною особою визнається будь-яка корпоративна організація (об'єднання) або організація, наділена правом володіти активами, мати права і обов'язки, і здійснювати діяльність від свого імені і незалежно від засновників, учасників або форми власності.


Дохід у вигляді дивідендів, отриманий платником податків - фізичною особою - резидентом - контролюючою особою від юрособи - нерезидента (контрольованій іноземній компанії), при набутті чинності з 01.01.2022 положень п. 170.13 ПКУ, обкладатиметься:

по ставці 5 %, якщо вказаний дохід отриманий від юросіб України - платників податку на прибуток (окрім інститутів спільного інвестування);

по ставці 9 %, якщо дохід у вигляді дивідендів, виплачується суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.


При цьому, вказаний дохід також буде об'єктом оподаткування військовим збором. Особа-резидент, що є контролюючим обличчям юрособи-нерезидента, має право на зарахування суми податків, сплачених за межами України. Слід зазначити, що зарахуванню підлягає сума сплаченого податку, а не ставка податку. При цьому, сума військового збору сплачується в повному об'ємі.


Оподаткування "дивідендного" доходу особи-резидента не залежить від його зарахування на власний розрахунковий рахунок, відкритий у банку України або за межами України. Висновок: З 1 січня 2021 року для кінцевого бенефіціара громадянина Україна ставки оподаткування за межами країни вже не мають майже ніякого значення.


У статті використано зображення картини "Місячна ніч на Дніпрі" 1880 рік. Автор Архип Куінджі уроджений у місті Маріуполь та строки вірша Пушкіна А.С. :

"Тиха украинская ночь. Прозрачно небо.

Звёзды блещут. Своей дремоты превозмочь

Не хочет воздух. Чуть трепещут

Сребристых тополей листы.

Луна спокойно с высоты Над Белой Церковью сияет

И пышных гетманов сады И старый замок озаряет. "



6 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page